De Grote Kleine Treinencompetitie | S2A2

De Grote Kleine Treinencompetitie 2022

Aflevering 2, thema Beroemde sprookjes

(Let op: deze review bevat spoilers!)

De presentatie

In aflevering 2 drie kersverse teams: Geel met aan het hoofd Wesley, Groen met captain Astrid en Piet staat aan het hoofd van Paars.

De opdracht

Het thema van deze aflevering was Beroemde sprookjes. Het bouwoppervlak was zoals gebruikelijk weer 300 bij 150 cm, de bouwtijd drie dagen. Verplichte elementen: drie herkenbare sleutelmomenten uit de geselecteerde sprookjesverhalen en eveneens drie rijdende treinen.

De “Dwarsligger” in aflevering 2 bestond uit een handspiegeltje met geornamenteerde lijst en een parelketting. Minimaal vijftig procent hiervan moet in de baan worden verwerkt.

André van Duin zegt – uiteraard met een kwinkslag, maar toch op serieuze toon – in zijn voice-over-commentaar dat er gezien de korte bouwtijd van drie dagen “geen ruimte is voor tegenslagen”. Team Paars koos Roodkapje, Geel startte ambitieus met maar liefst zeven sprookjes in een sprookjesbos rond een symmetrisch railplan: De wolf en de zeven geitjes, Roodkapje en de grote boze wolf, Repelsteeltje en Hans en Grietje. Groen gaat, toepasselijk op kleur, met sprookjesparodie Shrek buiten de gebaande paden, waarmee het team ook een ander dan het geijkte boslandschap zal moeten maken. Het thema vraagt bij alle teams om veel zelf ontworpen, herkenbare elementen. Bestaande huisjes en gebouwen kunnen er natuurlijk tussen staan, maar moeten echt in stijl van de tijd zijn. Gaat dit lukken?  

De uitwerking

Bij Team Groen zag de thuis voorbereide schuilplaats van de vuurspuwende draak er alvast indrukwekkend uit. “Station Sprookjesbosch” – want Roodkapje reist uiteraard met de trein – lijkt een kant-en-klaar model, maar Piet voegt er onder meer zelf gemaakte bomen uit natuurlijke materialen aan toe. Op een nog vrijwel lege tafel demonstreert Alfred van Team Geel een stukje aparte rails in de kleinere schaal N dat een kinderbaantje in het sprookjesbos moet worden. Leuk idee! En over leeg gesproken: aan het einde van de eerste dag waren vooral de railplannen uitgelegd, zonder ruimere invulling met scenery. Bepaald geen sprookjessfeer, maar meer tijd was er niet. Wat moet je er nog van in beeld brengen? het gerommel aan bedrading onder de tafels is al lang niet interessant meer. Captain Astrid, sinds begin dit jaar bij het Nationaal Modelspoormuseum Sneek als medewerkwerker Collectiebeleid en Exposities werkzaam, bemoeide zich sowieso niet met dat soort werk. Zij had aanvankelijk ook  niets met treinen; haar kracht ligt in het creatief bouwen. Die komt de aankleding van de baan goed van pas.

Op de tweede dag voelde niemand van Team Geel zich geroepen de Dwarsligger aan te pakken. Voorman Wesley deed het dan maar. Kom op mannen, een beetje teamspirit! Bij Geel leken evenals op de voorgaande dag de vorderingen niet hard te gaan. De pluchen wolvenkop die later met elektrisch beweegbare bek een trein moest doorlaten lag er maar een beetje lusteloos bij. En wat moet je toch met dat parelsnoer? Geen goed teken. Astrid nam het spiegeltje wel erg letterlijk als spiegel over, ongeveer zoals die in Shrek ook voorkomt. Komt dat even mooi uit! Wel schilderde zij daarvoor het gezicht van De stem uit de spiegel erop en maakte de zilveren lijst goudkleurig. Deze kwam bovenop het kasteel van Duloc te staan. Als geheel toch wel weer aardig bedacht. Naar oordeel van de jury was niemand erin geslaagd de parelsnoeren creatief te gebruiken. Helemaal waar, we zagen voornamelijk gepruts met los rondgestrooide, grove “kogels” langs de baan. Paars overtuigde niet met de spiegel en bij Geel was er überhaupt vrijwel niets van de opdracht terechtgekomen. Ach, wat moet je ook met die Dwarsligger, zeker als je te weinig tijd hebt. En dat halfuur extra te verdienen bouwtijd? Jammer dan. Groen kreeg uiteindelijk terecht de eer voor het meest geslaagde “verstoppen” van het spiegeltje.

Op dag drie kregen de banen eindelijk meer zichtbare aankleding en afwerking. Het als toegangsportaal dienende opengeknipte sprookjesboek van Paars was werkelijk een geweldige vondst. Jammer dat dit niet vóór de tijd van de Dwarsligger er al stond, dan had het team bijvoorbeeld een flashy toevoeging met parels kunnen maken. Bij Groen is er onenigheid over de uitvoering van een onderdeel op de baan. Ze moeten daar onderling uit zien te komen, maar hiermee blijkt dat de treinenhobby een moeizame teamsport is.

Natuurlijk passeren wat storingen de revue en is er stress over de afronding. Vooral Geel had het moeilijk en evenals vorige week bij Beige zouden alle perikelen gedurende de strijd opgeteld de opmaat naar voortijdig afvallen kunnen zijn.    

De uitslag

Het team met spannendste verhaal, waarin je op het best benutte baanoppervlak werd meegezogen was Paars. Mooie overgangen en fraaie details zoals een door het bos wandelende Roodkapje. Evan gaf kritiek op de trein. (Welke van de drie?) Deze was nog te nieuw en had bijvoorbeeld met een kleur onder handen kunnen worden genomen. Waar, maar de treinen waren hoe dan ook geen sprookjestreinen. Een open, platte goederenwagen in een sprookjesbos? De eeuwige DB-railbus die bijna iedere aflevering weer zijn opwachting maakt. Een beetje slap. Groen miste vloeiende overgangen in de verhaallijn, maar had een mooi afgewerkte baan met echte bijpassende Shrek-figuren. Kritiekpunt van de jury:  in één oogopslag heb je alles gezien. En tot slot Geel: het schortte aan de grote verhaallijn, al waren er “toffe” features zoals de wolvenkop. Het team kwam vanaf het begin te traag op gang met teveel aandacht voor de details. De kwaliteit van het geheel bezorgde Groen de overwinning waarmee het zich bij Paars, Oranje en Blauw aansloot voor de verdere strijd.